Tanssitunnin rakenne on kokonaisuuden onnistumisen kannalta merkityksellinen, ilman selkeää rakennetta etenkin pienten lasten tunneille pääsee helposti livahtamaan tyyppi nimeltä Kaaos. 

Tunnin rakenteen onnistumisessa suurin merkitys on luonnollisesti opettajalla, sillä miten hän on tunnin suunnitellut ja miten toteuttaa sen. Mutta, yllättävästi myös vanhempien toiminnalla on merkitystä sille, miten kokonaisuus onnistuu. 

Opetussuunnitelma toimii kaiken opetuksen pohjana. Yhteisesti laaditun opetussuunnitelman lisäksi jokainen opettaja tekee omille tunneilleen yksityiskohtaisemman toteutussuunnitelman.

Mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä tärkeämpää tunnin selkeä rakenne on ja sitä haavoittuvaisempi se on. Kokeneella lastentanssin opettajalla on monenlaisia keinoja saada kokonaisuus uudestaan kasaan vaikka ”Kaaos” välillä pääsisi hetkeksi käymään ja tämä onkin asia, jonka vuoksi alle kouluikäisten tanssituntien opettajan rooli on erilainen kuin isompien lasten opettajan. 

Avaan tässä artikkelissa alle kouluikäisten tanssitunnin käytänteitä oman koulumme eli TanssinTahdin tunneilla. Eri tanssiyhteisöillä ja -kouluilla käytänteet voivat poiketa toisistaan jonkin verran, meidän käytänteemme ovat muotoutuneet sellaisiksi kuin ovat pitkän kokemuksen ja erilaisten toimintamallien kokeilemisen kautta. 

tanssitunnin rakenne

TanssinTahdin toimintatapoja alle kouluikäisten tunneilla

  • Lapset ovat tunnilla ilman omaa aikuista. Näin opettaja saa luotua oppilaisiin luottamussuhteen, jonka avulla pystyy opettamaan lapselle miten tunnilla toimitaan. Opettaja on tuntitilanteessa lapselle se auktoriteetti, jonka puoleen lapsi kääntyy mikäli on jotain. Jos salissa on opettajan lisäksi oma aikuinen, tilanne on lapselle sekavampi ja sekä tunnin kulku että lapsen keskittyminen häiriintyy. Arempien lasten kohdalla tähän asiaan voidaan tehdä poikkeuksia, kun asiasta sovitaan opettajan kanssa. Tanssitunneillemme saa tuoda myös ujon ja itkevänkin lapsen, opettaja pyrkii rauhoittamaan lapsen ja luottamussuhde syntyy parhaiten, mikäli hän saa tehdä sen ilman vanhemman läsnäoloa.

TanssinTahdissa on turvallista tanssia! -artikkelissa kerrotaan asiasta lisää.

  • Alkukaudesta opettaja pyrkiii etenkin taaperoiden (3-4v) kanssa saamaan tanssitunnin käyntiin mahdollisimman pian, alkupiiristä käynnistetään ensimmäinen tanssiharjoitus mahdollisimman pian. Tähän on kaksikin eri syytä: 1.) Tunnin kesto pienimmillä on vain 30min, joten pitkä juttutuokio alkupiirissä syö arvokasta tanssiaikaa. 2.) Ikävä ja ujous eivät pääse kyläilemään lasten mielessä niin helposti, jos tanssimisen ja liikkumisen pariin päästään pian. Piirissä istuessa, omaa vuoroa odottaessa ehtii pienessä päässä liikkua paljon ajatuksia, jotka voivat laukaista ikäväitkun. Myöhemmin, kun homma jo rullaa mukavasti alkupiirissä voidaan kysyä pikaiset kuulumiset, ryhmän koosta ja energiatasosta riippuen. ” Kun sanon nimesi, nosta käsi ylös ja kerro yksi asia.” 
  • Opettaja opettelee oppilaiden nimet mahdollisimman pian ja käyttää niitä tunnin aikana usein. Näin lapset saavat henkilökohtaista huomiota useamman kerran tunnin aikana opettajan ohjeistaessa heitä. ”Kaisa, teitpäs tosi korkeita tasahyppyjä.” / ” Veikko, yritäpä kurkottaa kädet ihan kattoon asti.” 

10 tärkeää tanssioppilasta – artikkelissa on annettu vinkkejä vanhemmille ja opettajille, miten toimia erilaisten oppilaiden kanssa.

  • Mikäli ikäväitku tai muu kurja asia tulee tunnille kylään, opettaja pyrkii hoitamaan asian itse lohduttamalla lasta esimerkiksi: ottamalla tämän käden käteensä, pitämällä lasta hetken sylissä tms. Samalla hän vie tuntia eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla. Vain mikäli opettaja tuntee, että lapsi ei rauhoitu hän pyytää aulassa odottavaa vanhempaa ottamaan lapsen. Mikäli vanhempi on lähtenyt käymään vaikkapa kaupassa tunnin aikana, opettaja hoitaa tilanteen loppuun ja pitää lapsen mukana tunnilla. 
Kurkistus Maikin Kiddiejam Taaperot tunnille.

Tanssitunnin rakenne – miten vanhempana voit helpottaa tilannetta

Luota opettajaan ja anna hänen hoitaa haastavat tilanteet

Tanssikoulumme jokainen opettaja on koulutettu opetus- ja tanssialan ammattilainen ja olemme onnistuneet valitsemaan joukkoomme huikeita tyyppejä, joilla on muodollisen koulutuksen lisäksi aimo annos maalaisjärkeä ja sydämen sivistystä. Voit siis huoletta luottaa ujon ja arankin lapsen opettajan huostaan tanssitunnin ajaksi. Mikäli kuulet opettajan korottavan ääntään, lasten metelöivän tai oman lapsesi itkevän, anna opettajan hoitaa tilanne. Hän tulee kyllä pyytämään apua mikäli tarvitsee. Opettaja on tottunut sietämään sitä ”hallittua kaaosta” mikä pienten lasten tunneilla vääjäämättä on läsnä silloin tällöin, mutta hän pystyy pitämään tarvittavat langat käsissään ja viemään tunnin läpi —kenties varasuunnitelman kautta, mutta kuitenkin. 

Valmistele tilanteita ja opeta lastasi tanssitunnin käytänteisiin

Ennen kuin rutiinit ovat muotoutuneet ja vakiintuneet, niitä kannattaa opetella yhdssä. Pakatkaa yhdessä lapsesi kanssa tanssireppu, tarkistakaa että siellä on tarvittavat asiat. Käykää yhdessä läpi, mitä ennen tuntia tapahtuu: mihin ulkovaatteet laitetaan, mitä saliin otetaan mukaan, missä odotetaan tunnin alkua, onhan muistettu käydä vessassa jne.  

Kurkkaa TanssinTahdin vinkit tanssitunnille valmistautumiseen.

Jutelkaa, miten tunti yleensä rakentuu. Tunti alkaa yleisimmin alkupiirillä ja siitä aletaan tanssimaan. Käykää myös läpi, mitä tehdään jos tunnilla tulee ikävä tai pissahätä tai jotain muuta. Muistuta, että tunnin loputtua oma aikuinen on odottamassa aulassa, tämä tietokin on lapselle tärkeä ja luo turvallisuuden tuntua varsinaiseen tuntitilanteseen. 

Ole kiinnostunut siitä mitä tunnilla tehdään

Lapsen motivaatio mihin tahansa harrastukseen pysyy vahvana, mikäli vanhempi on aidosti kiinnostunut siitä mitä tunneilla ja treeneissä tapahtuu. Kysele, pyydä näyttämään asioita, ehdota että lapsesi opettaisi sinulle tunneilla opetellun taidon. 


Lissu Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011